Besplatan hosting

Besplatan hosting je takva vrsta hosting usluga gde Vam internet provajder besplatno daje na korišćenje prostor na svom serveru za smeštaj sajta.

Besplatan hosting ima tu prednost da ništa ne košta, ali upravo zato često ima i nedostatke. Ovi nedostaci mogu biti različiti i ispoljavati se u vidu ograničenog prostora za smeštaj Vašeg sajta, ograničenog mesečnog protoka, a na Vašem sajtu će se često prikazivati reklame.

Reklamama koje postavi na Vaš sajt, internet provajder nastoji da pokrije svoje troškove i po mogućstvu da nešto zaradi. Ne postavljaju svi provajderi istu vrstu reklama na Vašem sajtu. Neki će postaviti npr. samo jedan tekstualni link, dok će neki potpuno zatrpati Vaš sajt reklamama u vidu linkova, pretraživača, banera, popup prozora, koji jako nerviraju posetioce. Često se reklame mogu ukloniti, naravno doplatom.

Postoje i neki internet provajderi koji vam omogućavaju besplatan hosting bez reklama. Ovi provajderi ostvaruju zaradu na neki drugi način. Oni mogu postavljati oglase na vaš kontrol panel, slati vam oglase na email, tražiti od vas da postujete na njihovom forumu čime im obezbeđujete besplatan sadržaj.

Ostali besplatni hosting provajderi daju vrlo ograničen prostor sa malim mesečnim protokom i drugim ograničenjima kao npr. neizvršavanje skripti, ali bez reklama. Njihov cilj je da privuku što više korisnika koji će često samo isprobavati i učiti kako napraviti sajt, i nadaju se da će jedan broj korisnika unaprediti svoj hosting u neki plaćeni paket. Na taj način bi ostvarili zaradu. Takođe, često vam mogu ponuditi i neki besplatan program za izradu sajtova. Ovi programi za izradu sajtova su onlajn, tj. sajt možete praviti samo dok ste na internetu, što nikako ne odgovara korisnicima sa dial-up pristupom.

Neki od besplatnih hosting provajdera će svojim korisnicima omogućiti korišćenje poddomena, ili poddirektorijuma, ili čak omogućiti hostovanje ličnog domena. Neki hosting provajderi omogućavaju da se kod njih obavi registracija domena, a sve u cilju povećanja broja svojih korisnika.

Praksa je pokazala da veliki broj provajdera koji pružaju besplatan hosting nema pouzdane servere, i takvi hosting provajderi vrlo brzo propadaju. Međutim ima i onih besplatnih hosting provajdera koji postoje duži niz godina.

Нема коментара: